RECEPTI

Sveža jajčka

Sveža jajčka uporabljamo enako kot vsa ostala jajca. Lahko jih uživamo surova (najbolj zdravo), kuhana, pečena na oko, ali pripravljena v raznih jedeh. Pri trenju svežih jajčk je potrebno veliko pozornosti nameniti trdi lupini (jajček ima veliko tršo opno kot kokošje jajce).

  • Pri peki na oko je dobro, da jih poprej stremo v skodelico, saj lahko ob peki večjega števila zgodi, da bo prvi jajček že pečen zadnji pa bo še v roki
  • V kolikor želimo, da se nam sveža jajčka lepše lupijo pri kuhanju vodo posolimo, ali vzamemo jajčka iz hladilnika nekaj ur pred kuhanjem
  • Kadar izvajamo kuro s surovimi jajčki, se uživajo surova jajčka, zjutraj na tešče, nato pa se pol ure ne uživa druge hrane
  • V velikonočnem času so izredno zanimivi kot pirhi (smo kuhani, ali pobarvani)

 

Vložena prepeličja jajčka

Vložena prepeličja jajčka so v trdo kuhana, olupljena ter vložena v kis, dodan je poper in čebula. Tako pripravljena jajčka le vzamemo iz kozarca in so že primerna za uporabo. Podajo se k suhomesnatim izdelkom, raznovrstnim kanapejem ter ostalim jedem